Inte långt kvar nu!

Nej, nu är det bara två dagar kvar här! Idag var jag väldigt seg i kolan. Tror att jag är lite eftertrött efter att ha haft några tuffa dagar och nu lugnt, då slappnar man av och känner efter. Har ändå ridit en del idag, på fina hästar och det har gått bra. Stickan red jag ut. Travade och galopperade rakt fram, krävde inte så jättemycket- mest bara att hon skulle ta lika stöd på båda tyglarna och "ta mig framåt". Kontrollerade att jag kunde flytta bakdelen dit jag ville samt ställa och böja henne som jag ville samt att hon lyssnade fram och tillbaka. Hon kändes eftergiven och fin. Travade på rakbanan och galopperade ute på fältet. 
Nu är jag väldigt trött så det blir en tidig kväll ikväll! :)
Arkivbild från ett ridläger för måånga år sedan! Jag och min D-ponny Isabelle. Till höger i bild Josse & Peggy ( hon har kvar henne än idag!)

Pictures.

Från mobilen :)


Diamonds are made under pressure.

Då var det jobb igen! Idag var det tre som provjobbade här så vi fick mycket hjälp och allt gick snabbt :) Hopptränade ett litet fuxsto, pigg och känslig. Det var himla kul och jag fick träna mer på min position, den här hästen var väldigt känslig för det så jag kände väldigt väl när jag var i balans och inte. 
Sen red jag lite mer, men inte på Stickan för hon fick en vilodag idag :) 
Avslutade dagen med att tappa mobilen i vatten så att den blev dränkt och sprack ännu mer. Nu ska den bara överleva dom sista dagarna här, för där hemma ligger en ny och väntar på mig. Men tills dess- håll uuut ;)
 

Söndag!

En riktig slöar-dag! Vaknade vid 8 (den tiden vi börjar jobba i vanliga fall) och låg kvar i sängen länge! Lyssnade på musik och åt godis... Riktig lyx haha. Sen har jag fixat i stallet och med min fina lilla häst. Hopptränade för Magnus idag också! Först red vi över en cavalettibock och bytte galopp över den. Sen gjorde vi serien, trav in-bom-trestuds-ett galoppsprång-oxer-ett galoppsprång-oxer. Här var Stickan väldigt fin och hoppade riktigt bra, helt rakt och runda språng! Sen hoppade vi lite mer banhoppning. Relaterade avstånd, en kombination med två galoppsprång emellan och en del riktigt kluriga vändningar. Stickan kändes väldigt fin och fräsch och hon var otroligt nogrann med att inte riva, kul! Dock blev hon lite för på ibland , men det har att göra med min position också. Jag kan bli lite för tung i sadeln när hon gör så, och så blir det att jag sätter lite för mycket tryck framåt. Tränade mycket på min position över och emellan hindrena, det är inga stora marginaler, jag ska bara följa med lite mer utan att bli före, bli lite lättare i sitsen, men då måste jag kunna hålla balansen också och ibland hoppar hon mig lite ur position. Iallafall, en del att träna på men överlag en bra träning med en häst som känns otroligt fräsch! :) Första tävlingen är om två veckor i Katrineholm.
Rustica och jag, en sommarkväll när vi var på meeting på Hammarö- Riksmästerskapet! 2012 års roligaste tävling- fyra dagar på en jättefin tävlingsplats och kanonväder var d

Never a failure, always a lesson...

Myskväll ikväll! Pizza, godis, film och ledig dag imorn! Jag kommer att sova i tusen år ;)
Idag har jag visat ett par hästar för kund och så red jag Stickan ute i en stor hage. Försöker få upp hennes kondition mera nu inför tävlingssäsongen och då gäller det att hitta en yta där man kan galoppera på rätt friskt. Hon verkar dock rätt oberörd även fast jag tycker att jag galopperar i ett bra tempo länge haha.. Imorn ska jag rida ut länge och galoppera ännu mer :) nästa helg när jag kommer hem så är det lagträning inför allsvenskan, helgen efter är det tävling och helgen efter det också så nu rullar det igång igen! Can't wait!!!
Den här lilla räkan ska också tävlas!:) (Tessan )


Lördag.

Inte så bra bild kanske.. Men hästarna har gropgrävar-tävling ;)


Hard work beats talent when talent doesn't work hard!

Sådär ja. Några tuffa dagar avklarade! Vi har som sagt bara varit två pers men nu till helgen får vi förstärkning! De senaste dagarna har jag iallafall fått rida ganska mycket. Har hoppat en del också, väldigt kul. Jag känner skillnad nu när jag hoppar upp på Rustica. Man ser sin egna häst på ett lite annorlunda sätt när man har ridit andra hästar. Det är lätt att man blir "hemmablind" med sin egna häst och liksom vänjer sig vid problemen. Nu får jag lite att jämföra Stickan med och då märker man lite nya saker!
Just nu går hon väldigt bra, jag har haft henne i nästan precis ett år nu ( i Februari) och det är faktiskt först nu jag känner att jag har riktig koll på henne på marken. Självklart finns det mycket kvar att jobba på men nu känner vi varandra rätt ordentligt! Hon gick med sin förra ryttare i 4 år, så det är klart att det har blivit en omställning för henne med. Iallafall, det gäller att ha tålamod med hästar! Det här året med henne har faktiskt varit väldigt roligt och det är inte så att det har gått dåligt på något sätt, men att det ändå har tagit ett år för oss att lära känna varandra ordentligt, det säger ju en del. Jag undrar hur det är om ett år till! Det ska bli riktigt intressant! 
 
Härom dagen flyttade vi runt lite hinder i ridhuset. Här är ju hindren alltid uppbyggda men då och då ändras uppställ ningen. Det har hittills alltid funnits med en lång serie ( just nu är det bom- 3studs- ett galoppsprång-oxer-ett galoppsprång- oxer), relaterade avstånd, kombination, fristående hinder och cavalettis. Det finns helt enkelt allt man kan behöva. För övrigt jobbar vi mycket med övergångar, tempoväxlingar och bommar/cavalettis. När vi rider hästarna på marken så gör vi väldigt mycket saker hela tiden- det är aldrig så att man sitter och rider runt runt på en volt. Isånafall innehåller volten travbommar, galoppcavaletti, övergångar däremellan samt småvolter in mot mitten. Det är fokus på att jobba hästen hela tiden och varje steg räknas. Konsekvent ridning- superbra! 
 
Nej, nu måste jag sova! Vi hörs! :)
( behöver ta nya bilder...)

Push push.

Nu är det ingen lek längre. Just nu är vi två personer på samma arbete som vi var 5-6 pers på i början. Dagen började med 3 timmars mockning och utsläpp i hagar. Idag har vi dessutom kört spån, som man hämtar i en container en bit bort och när skottkärran är full så är det en knögglig uppförsbacke upp till stallet. Körde mer än 30 kärror. Förutom det gjorde vi alla vanliga sysslor. Jag red också Stickan, ute i en stor hage. Det gick rätt bra, fast jag fick inte så mycket tid till det så det blev rätt basic. 
Nu sitter jag här med huvudvärk och känner mig febrig. Jag fryser också fast jag har massor på mig. Jag hoppas att det är p.g.a. trötthet och inte ett tecken på att jag håller på att bli sjuk.. 
Igår jobbade vi i nästan 12 timmar, idag inte riktigt lika länge men tyngre. Jag hoppas på en lite lugnare dag imorn, skulle behöva rida Stickan ordentligt, hinner jag bara med det så är det lugnt sen.
God natt!

Harden My heart.

Måndag igen! Startar min tredje vecka här. Det har varit en vanlig dag. Har visat en häst för kund/ hoppat den, trimmat en häst i ridhuset, ridit ut på en unghäst och trimmat Stickan.
Börjar bli svårt att komma på vad jag ska skriva här... Är det någon som undrar över något speciellt så tveka inte att kommentera! :)


The reason that people give up is because they tend to look at how far they still have to go instead of looking at how far they have already gone.

Idag har jag då haft en ledig dag! Red ut på Stickan och så har jag gjort lite nytta också, men inte så mycket som jag hade planerat. Har inte städat t.ex. Men det får vänta, jag behöver lite vila också :) 
Funderar mycket på framtiden nu också. Jag tar ju faktiskt studenten i vår och har inget bestämt efter det. Har väl lite lösa planer och alternativ, men jag behöver ju välja rätt för att kunna få bra förutsättningar för framtiden. Försöker tro på mig själv och att jag klarar av det jag tar mig an, men det är inte alltid helt enkelt. 
Men, en dag i taget! Jag har nog en otroligt rolig vår framför mig!

Ibland är det svårt att tro på sig själv..

..men här är lite pepp-talk. 

Det rullar på!

Har glömt bort att blogga de senaste dagarna, tiden flyger iväg! Rustica har hopptränat två gånger, en gång för Magnus och en gång själv med hjälp av en av dom som jobbar här :) Hon tycker att det är hur kul som helst och hoppar väldigt fint nu. I det här ridhuset står hindren alltid framme, så härligt! Jag tycker att det är bra att i markarbetet använda bommar och små hinder, man märker mycket enklare då vad man har för kontroll och hur t.ex. galoppkvalitéten är. Om man är rätt ute helt enkelt. 
För övrigt så rider jag ca 3 hästar till per dag. Det är allt möjligt, som uteritter på unghästar, rida fram hästar, rida självständigt i ridhuset och hoppträningar. Väldigt roligt! Jag får hjälp med ridningen i princip varje dag! 
Idag har vi varit iväg på banhoppning och så har det kommit en ny häst som jag har hoppat lite för Magnus & Camilla. 
Igårkväll gick vi ut i Malmö, jag och två tjejer till som jobbar här, det var kul!:) Just nu sitter jag med samma tjejer och äter chips m dipp och kollar på IceAge.
Imorn är jag ledig- då ska jag tvätta, städa, handla och rida ut länge!
Nu har jag redan gjort halva tiden här! När jag kommer hem så drare tävlingssäsongen igång! Ska bli såå kul! Saknar Tethys :)

Bilder från idag! :)

 


Ledig dag!

Idag har jag inte gjort mycket. Sov ut på morgonen, sen skrittade jag ut på Stickan. Putsade på henne länge också, hon tycker så mycket om det! Fixade stallet och smörjde alla grejor grundligt också nu när jag hade tid. Sen åkte vi och åt på donken och ja.. sen hamnade jag i soffan igen :) Skönt att vila lite, nu är jag redo att jobba igen! :)

If you want something you've never had, then you've got to do something you've never done.

Riktigt rolig dag idag! Jag har ridit fyra fina hästar i ridhuset, så himla kul.
Häst 1: Hoppade en jättefin 5-åring för Magnus. Jobbade med att få den fram till handen och ta stöd. Den var riktigt trevlig!
Häst 2: Visade den hästen jag fick hjälp av Camilla med igår för kund. Den kändes bättre nu efter gårdagens pass, men jag tog ju inte riktigt tag i problemet eftersom att kunden kollade, då rider man ju bara på. Hoppade och så och den är så fin!
Häst 3: Detta var en riktigt härlig häst som jag trimmade i ridhuset. Jobbade mest med att få den så liksidig som möjligt, den var svag i höger så dör fick jag jobba med att få in det bakbenet och få hästen att jobba på fram till ett stöd på högertygeln. När jag fick koll och den lyssnade fint för båda skänklarna så gick det att sätta riktigt härligt tryck i den! Då jobbade jag med tempoväxlingar i galopp och bara satt och njöt! Så häftig. 
Häst 4: Rustica! Hon var otroligt fin idag! Väldigt självbärig, lätt för alla hjälper, jobbade jämnt med båda bakbenen fram till tyglarna. Jobbade mycket med övergångar, mest trav-galopp. Hade upphöjda travbommar och några småhinder att jobba över och det gjorde hon väldigt bra! Är så himla glad över hennes form nu, längtar efter tävlingar!
Jag kommer ihåg den här rundan, snart ett halvår sen! Jag gör ju några missar, skulle t.ex. vara mer igång i början och stämt av mer mot slutet men jag kommer också ihåg känslan på bortre långsidan, med trekombin och oxern, det kändes så himla enkelt!! Det ska bli kul att se hur det känns att tävla nu när vi har tränat så mycket mer och utvecklats tillsammans! 
 
Nu har jag jobbat i 8 dagar här och imorgon har jag en ledig dag! Då ska jag skritta ut länge på Stickan samt pyssla massor med både henne och utrustningen. I övrigt ska jag nog bara vila, så att jag håller mig pigg och glad nästa vecka också ;)
 

Every pro was once an amateur, every expert was once a beginner..

Idag har jag ridit tre fina hästar i ridhuset! Min egna plus två till. Rustica var först ut och med henne jobbade jag mest lösgörande idag, förra passet tänjde jag mycket på gränsen av vad hon orkar samla sig i galoppen, har en favoritövning för det som Daniel har lärt mig- man galopperar som på en triangel och vänder så mycket som möjligt på bakbenen. Kan hålla på med den hur mycket som helst och Stickan blir alltid så fin! Det kräver att jag håller koll på alla mina hjälper och alla hennes ben samtidigt då hon måste bära upp sig lika mycket med båda bakbenen, inte vara förböjd men ändå ställd inåt, mycket stöd på yttertygeln, inte skjuta ut någon bog och inte springa igenom vändningarna utan ta tid på sig och vinkla sina bakben. Mellan vändningarna ska man mjukna och sen rida in i nästa vändning. Den övningen gjorde jag alltså en del sist, idag jobbade jag då lösgörande, flyttade mycket för skänklarna och kollade av så att jag kunde placera bogen och bakdelen där jag ville samt ha jämnt och lika stöd på båda tyglarna och kunna rida så mycket som möjligt för säte och skänklar. Jobbade också mycket med övergångar och tempoväxlingar. Hon var väldigt bra idag! 
Sen red jag då två försäljningshästar. Med den första jobbade jag med att den skulle ta stöd på bettet ordentligt, jag fick jobba mycket med benen. Red massor av övergångar och tempoväxlingar och jag fick jobba ordentligt. Tänkte också mycket på att den skulle spåra samt lyssna för båda skänklarna fram till båda tyglarna. Jag var riktigt nöjd när jag hade ridit den här hästen för jag tyckte att jag fick ett resultat och jag gjorde verkligen mitt bästa. Det är så härligt när man lyckas få rätt fokus och hör olika tränares kommentarer i huvudet, sånt man ska tänka på, lyckas göra det och får ett resultat. 
Den sista hästen fick jag hjälp med av Camilla. Även det ett bra pass då jag kände att jag fick jobba på bra! Den hästen har lite svårt med övergångar och att jobba genom hela kroppen från bakbenen överlag. Fick hjälp med att rida igång bakbenen fram till ett ordentligt stöd i handen. Jobbade mycket med övergångar och även upphöjda travbommar. Till slut kändes det ändå som att jag fick till det helt okej. 
Hittills tycker jag verkligen om alla hästar här! :)
 

11 Januari.

Idag var en rolig dag! Jag fick bl.a. vara med och jobba med hästar under inridning, jag har fått vara med på det en del de senaste dagarna och det är såklart kul! Vi har ju gjort mycket sånt på Strömsholm, men det är kul att se hur det går till ute i "verkligheten" på olika ställen. 
Sen fick jag även visa två hästar för kund! Väldigt roligt. Och slutligen- trimma en liten pigg och bockig häst, som efter en stunds rastning blev riktigt trevlig. 
Det är så kul att få rida många nya hästar, jag behöver verkligen rutin på det!
Rustica fick en lugnare dag idag efter två dagars hårdare pass. Hon skrittade bara och var pigg och glad! Idag fick hon gå i en ny hage och bredvid tränades vallhundar med fårflock, så Stickan stod och betraktade det hela- riktigt spännande tyckte hon haha! 
Snart har jag varit här i en vecka- det går fort när man har roligt!
Om du vill veta mer om det här stället så har dom en jättefin hemsida!
http://www.stallkarupslund.se
Den här bilden är numera en tavla på min vägg hemma. Med fin ram runt och personen i bakgrunden bortredigerad- jag fick tavlan av världens bästa http://www.knattebocatering.se!

You can have results or excuses, not both.

Idag blev det en lång dag! Var inte klar i stallet förrän halv 10. Det
Gick sådär med Rustica så då red jag tills det blev bra. Varenda pass räknas! Man kan alltid hitta en ursäkt- jag är ju så trött idag, hon gick ju hårt igår, jag kan rida ordentligare imorn osv osv... MEN det är ett gediget arbete varje dag som ger resultat! Att åtminstone ta ett litet steg i rätt riktning varje dag, även om det känns tungt, man får igen det senare!
Idag fick jag även hoppträna en av hästarna här! Väldigt roligt! Mina psykiska nytt ställe- spänningar är nästan helt borta så nu kan jag koncentrera mig på att ta tag i dom "riktiga", ridtekniska, svårigheterna. En av dagens läxor var just det konsekventa i arbetet. Varje övergång räknas, varje hörnpassering och varje steg ska ridas ordentligt. Väldigt bra lärdom! Toppryttarna i världen rider lite olika men en sak har de gemensamt- det konsekventa, nogranna arbetet. Hela tiden, varje dag. Väldigt svårt men det är det som ger resultat!
Iallafall, hästen som jag fick hoppa var väldigt rolig och jag fick bra hjälp, vad mer kan man önska? :) hittills tycker jag om alla hästar jag har ridit här, det har ju faktiskt blivit en del nu!
Just nu ligger jag i sängen och lyssnar på hästarna i stallet under mig, vi bor i en lägenhet ovanpå stallet :) hästar dygnet runt var det ja!


Per aspera, ad astra.

Dag 4! Idag hopptränade jag Rustica första gången här. Det gick ok, hade kunnat gå bättre men jag spände mig lite. Tycker fortfarande att det är lite svårt att träna för ny tränare, men det är jättebra att jag utsätta för det så att det blir bättre! Jens brukar säga det på ett så bra sätt- att man måste våga ta sig utanför sin komfort-zon för att utvecklas. Man vinner inget på att gömma sig eller leva i sin lilla bubbla av trygghet. Inte om man vill framåt iallafall.
Förutom Stickan så red jag fram två hästar och red ut en, försöker ta vara på varje minut i sadeln! Det känns redan mycket bättre än första dagen att sitta upp på en ny häst, det är lite enklare nu.
På kvällen fick vi middagsbidrag av chefen så vi åkte in till Veberöd och åt! Jättemysigt, jag trivs väldigt bra med dom andra som jobbar här :)
Nu ska jag iallafall sova, det blir en ganska tidig kväll. Igår hade vi ju taco-kväll och då blev det lite senare.
God natt!


En dag på Stall Karupslund.

En vanlig dag här så börjar man kl 07.30 om man har fodring, annars börjar man 08.00. Då mockar vi boxarna, släpper ut hästar i hagarna, några hästar går i skrittmaskinen och någon skrittas för hand. Därefter får hästarna lite hö igen och vi går upp och äter mellanmål. Då är klockan ca 10. Efter det så är det ridning m.m. fram till 13. Då lunchfodras hästarna innan vi går upp och äter lunch. Efter lunch så rids fler hästar, grejerna putsas, man städar där det behövs eller gör andra diverse saker. Innan vi slutar så tar vi in alla hästar, fodrar eftermiddag och så är vi klara för dagen. Då är klockan ca 18-19. Då rider jag min häst, jag får också göra det på "arbetstid" om jag t.ex. vill rida ut när det är ljust. Förutom ridningen så går hon promenad på morgonen innan vi börjar och så går hon i hage halvdag.
Detta är en vanlig dag i stora drag! Det är ett väldigt skönt schema tycker jag. Jag är glad att jag har gått igenom den här höstterminen på Strömsholm för allt annat känns väldigt enkelt och lugnt nu. Dessutom är det lite lugnare tempo här än hos t.ex Linda eller på Strömsholm. Visst, det är klart att det ska gå snabbt och smidigt, men det är inte lika stressigt iallafall. Så ja, jag trivs bra och det verkar Stickan också göra. Hon har gått väldigt bra hittills, jag trimmade i ridhuset de två första dagarna och idag red jag ut en sväng. Hon känns väldigt fräsch och dom här lite lugnare två veckorna var nog bra för henne! :) När det är hoppning här någon dag så ska jag försöka vara med med henne. Ser fram emot det!
Att en liten häst kan förgylla ett liv så mycket :)


Praktik!

Nu är jag äntligen på plats på min praktikplats Stall Karupslund i Blentarp, Skåne. Har gjort 3 dagar och jag börjar förstå mer och mer hur det funkar här. I början när man kommer till ett nytt ställe så känner man sig ju lite som en nybörjare på nytt. Alla ställen har ju sina egna rutiner och sina egna sätt att göra saker på. Det är rätt mycket småsaker som man ska lära sig också. T.ex. att här visslar man när man ska öppna dörren till ridhuset så att dom där inne vet att man kommer. På Strömsholm knackar man. Och så är det det här med vart alla saker finns och så. När jag red första dagen så blev jag också rätt nollställd, jag blev liksom passiv och vågade inte rida på som vanligt. Jag måste bli bättre på det, att kunna sitta upp på en ny häst när som helst, vart som helst, och våga lita på det jag känner och inverka som vanligt. Jag känner iallafall att jag kan anpassa mig lite snabbare nu än t.ex. när jag började på Strömsholm ( där är det ju väldigt mycket regler), eller när jag kom till Linda Heed ( som var min första praktikplats). Och så får jag väldigt bra hjälp av dom som jobbar och bor här. Jag ställer tusen frågor men dom ger alltid bra svar och är alltid lika trevliga! :)
Jag ska vara här i 4 veckor, och jag tror att det kommer att gå snabbt!
Hittills trivs jag jättebra!
Sista morgonen hemma, innan jag åkte, så var det såhär fint ute :)


Christmas time.

Mitt lov var väldigt bra! Har mest varit hemma och tagit det lugnt, träffat vänner, ridit mina hästar och haft det allmänt bra! :) firade in det nya året med mina strömsholmsvänner i Hallstahammar, det var riktigt kul.
Rustica har haft två lugna veckor, har skrittat och joggat ut i skogen och på fälten. Hon har också gått ute massor i stora hagen, i början stod hon bara i ett hörn och tryckte (hon är ju van vid att gå i en liten gruspaddock halvdag) men sen såg det ut såhär :)


RSS 2.0