Höstlov, paus.

Nu är jag hemma! Den här fredagen har innehållt unghästlektion, samhällskunskap, mördarpass i boxning på idrotten, packning, städning, hemresa. 
Nu har jag kraschat i soffan. Behöver vila.. 
Vårat stall här hemma, här står nu Rustica, Rocksina & två inackorderingshästar. Tethys är hos sin ägare över lovet. 

Inspiration!

YouTube är väl en fantastiskt bra grej egentligen? Jag använder det jättemycket för att hitta videos som inspirerar mig. Duktiga ryttare, kan sitta länge och titta och försöka ta efter det jag tycker är bra!
Jag har faktiskt lite olika favoritvideos som jag använder som inspiration för varje häst.
 
Rustica: Alma Ranebo & Marion Zeta.
Brukar tänka på Marion Zeta när jag rider Rustica. Trycket, sprången, spänsten...
 
Rocksina: Patrice Delaveau & Ornella Mail.
Kvicka fötter! Lite elektriskt nästan, Rocksina ska vara kvick för alla hjälper. Hon får också gärna gå med huvudet lite högt.
 
 Tethys: Malin Baryard-Johnsson & Reveur de Hurtebise.
Rytmen & små hjälper. Det hela ska se lätt ut. Och bentekniken såklart, perfekt!
 
Själv vill jag rida som Penelope Leprevost! Tycker att hon har en helt fantastisk sits och position för det första! Rider väldigt snyggt. Och så får hon hästarna så fint med sig. Allt ser enkelt och harmoniskt ut!
 
 
 

Good things come to those who wait.. and work their asses off.

De senaste två dygnen har varit väldigt lärorika, intressanta, inspirerande och... långa! Strömsholm har visat sig från sin bästa sida, sådär så att man får gåshud för att man verkligen känner hur man utvecklas som både ryttare och människa. 
 
Tisdagen började med hoppdemo med hopplärarna. Jens är hemma och han är ju bara helt otrolig! Otrolig på att prata, otrolig på att förklara, visa och få alla att förstå. Jag står bara där med ögonen stora som tefat och suger åt mig allt som en tvättsvamp! 
 
Därefter var det dags för unghästlektion. Idag fick hästarna hoppa stockar nere vid slottet. Dom tyckte det var roligt, vädret var fantastiskt & alla satt kvar! Det var då jag tog bilden i det förra inlägget :)
 
Efter lunch var det banhoppning på schemat. Jag hade Rocksina! När man går tillbaka till sin gamla häst sådär så känner man två saker, dels hur himla mycket man har utvecklats sen sist och dels hur allt man gjorde med den hästen fortfarande finns där! Man förstår liksom varandra oavsett hur länge sen det var man var ett team. Så var det med Rocksina igår. Jag vet ju exakt hur hon fungerar, vad jag ska göra, hur mycket osv. Men samtidigt känner jag att jag har blivit mycket bättre. Härlig känsla!! I början hade vi lite diskutioner om vem som bestämde, men hon märkte ganska snart att jag fortfarande är ledaren.. Och då gick det bra!
 
På kvällen hann jag med både utvecklingssamtal, Inspirationssnack med Jens på Knytpunkten & att rida Rustica. 
Inspirationssnacket var helt otroligt bra. Guld värt. Jens berättade om sig själv och sin resa till där han är idag. Vad han har kommit fram till på vägen, olika vägar han har provat osv. Han berättade om när han har kört i diket på vägen uppåt och vad han lärde sig utav det. Otroligt intressant. Jag kan utan tvekan säga att Jens Fredricsson är den bästa föreläsaren jag har lyssnat på! Och han är inte ens utbildad inom det.
Mycket av snacket gick ut på att allt går om man ger sig den på det. Går man in med sunt förnuft, stor passion och dedikering samt en extrem vilja så kommer man vart man vill. Men det gäller att ge det tid. Det tog Jens 25 år att komma dit han är idag, då har han kämpat varje dag, men man får aldrig ge upp. Man ska också tänka på det långsiktiga målet, inte på vilka som står på läktaren idag eller att man snabbt ska upp till nästa klass. Det finns inga genvägar. Ett av alla de ordspråk som jag kommer att ta med mig är- Vinnare finner lösningar, förlorare kommer med ursäkter. Människan har en stark självbevarelsedrift, så när det går dåligt eller man får kritik så ligger det nära det naturliga beteendet att skylla på något eller någon annan. Man måste våga ta tag i problemet, oavsett om det tar emot och man kanske inte mår bra av det för tillfället. Man måste ut ur sin komfortzon, pressa sig lite till, för att få förbättring. Det duger inte att rida omkring hemma och känna sig duktig och kanske vara bäst i klubben om man vill bli bäst i världen. Då måste man komma ut bland de som är bättre, våga vara sämst i gänget för att kunna se och lära och sträva uppåt. 
Jag skulle kunna skriva så mycket mer, men jag lämnar det så just nu. En del ordspråk från Jens kommer ni att se som rubriker på mina inlägg, var så säkra ;)
 
Rustica gick lugnt igår, mycket skritt. Red i skogen, över stockar och runt träd. Trimmade henne lösgjord och smidig. Klättrade också en del. 
 
Idag blev en lång dag! Gick upp 5 imorse för att hinna hoppa Rocksina innan skolan. Fick hoppa samma som igår, dvs som en pay n jump med framhoppning och sen två varv på en bana med 10 hinder, 12 språng i Röda Ridhuset. Hon var klockren idag!
 
Sen hade vi kostföreläsning hela förmiddagen med en dietist. Hon var duktig, hon såg till hur verkligheten ser ut. Sunt förnuft och psykisk, fysisk och social hälsa var temat. 
 
På eftermiddagen var vi på KZ pch hade vanliga lektioner. Efter det red jag Rustica. Red igenom henne ordentligt. Lät det ta tid, det skulle liksom bara bli bra! Har ju lite problem med galoppen på henne. Hon går gärna snett med både bogarna och bakbenen utskjutna åt olika håll, sen galopperar hon stötigt och spänt. Det blir såklart bättre och bättre men det kräver mycket jobb! Idag fick jag till det riktigt bra tillslut, efter diverse diskutioner.. Till slut blev hon iallafall rund och bärig med jämt stöd i båda tyglarna och hon jobbade på bra, lösgjord. Hon blev väldigt fin och vi kunde gå hem, glada och nöjda.
 
Klockan tickade dock på och den var närmare 22 när jag kom hem. Nu ska jag sova, imorgon ska jag vara i stallet 06.55. Snart är det iallafall lov och då får jag vila! 
 
GOD NATT!
 
 

Höst vid slottet


22 oktober

Dagen började med stalltjänst, efter det dressyrlektion med Rustica! Fick rida rejält med benen idag, sparka igång de där bakbenen.. Men fin blev hon :) och jag fick minsann väcka upp alla ridmuskler jag äger sådär på morgonen.

Sen var det unghästlektion! Min & Lovisas remont, Snöret, börjar bli fin nu! Lägger upp lite bilder, men eftersom att jag bloggar från mobilen så hamnar de längst ner i inlägget ;) vi red iallafall på tågbanan, och sen även utanför. Tränade på att trava 4 på bredden, det måste de kunna då vissa av dem ska till beridna högvakten.

Tessan åkte hem idag då hon ska skos hemma. Istället kom rocksina hit!!! Red henne på kvällen och hon kändes fin! Gjorde inte så mycket utan kände mest så att knapparna fungerade. Det gjorde de, vi känner varandra utan och innan, så det känns knappt inte som att vi har varit ifrån varandra.. Anna, som rider henne hemma just nu, hon gjort ett jättebra jobb med henne så det var kul att känna på det!
Imorn ska jag hoppa henne, banhoppning! Kul!

Nu på kvällen hade vi klassmöte, angående studenten... Det ska börjas i tid! Vi planerar för fullt redan ;) det kommer bli väldigt bra!
Nu: sova såklart, lång dag imorn!

Snöret idag, med Lovisa på ryggen! Snöret heter egentligen Linedance och är född 2008, efter Hip Hop- Rubinrot :)


Some are a melody and some are the beats.

Ååh jag skrev ett jättelångt inlägg om inspiration igår.. Tror ni inte att allt försvann? Just My luck, det får bli en annan dag :)
Hade en rätt bra dag idag! Var uppe imorse och fixade stallet, sen kunde jag äta frukost i lugn och ro innan det var dags att börja rida.
Tessan fick klättra och gå i skogen. Sen gick jag in i ridhuset och trimmade igenom henne också, mest i galopp. Tränade galoppombyten och förvänd galopp. Allt för att stärka och förbättra galoppen. Hon var fin idag :)
Rustica gick på galoppbanan. Det var fint bland ekarna framför slottet idag! Det var Elin, Jossan och jag som red och vi hade det riktigt bra :)
Nu på kvällen har jag promenerat riktigt länge med båda, lindat benen och allt det där vanliga.. Kvällsmys!
Imorgon börjar sista veckan innan höstlovet, plattan i mattan!
Vi har dessutom gått mer än halva höstterminen! Det har gått sjukt snabbt.
Efter jullovet är det dags för praktik och därefter är det inte långt kvar till studenten.. Det här året kommer att gå fort, njuter medan jag kan..
Jossan & Cayenne framför slottet idag!
Cayenne är en av gymnasiets fina skolhästar!


Att orka.

Hur orkar man med dom där dagarna så man bara har det sjukt stressigt från tidig morgon till sen kväll? Hur orkar man perioder då man inte har en lugn stund förutom de få timmar man hinner sova? Funderade lite på detta och kom fram till att man för det första behöver individuella knep! Det här är några av mina:
 
Jag brukar tänka så att olika saker kräver olika mycket tankeverksamhet, och man kan spara in där man kan. Fylla en massa höpåsar? Ja, då kan man koppla in autopiloten och fylla och väga påsar på "rullande band". Det kan gå snabbt ändå, men att man liksom vilar hjärnan samtidigt. Ibland kommer jag inte ens ihåg hur det gick till när påsarna fylldes.. Prov i skolan? Skärpning, nu ska all tankeverksamhet användas! Full fokus! Det handlar om att prioritera vad som är viktigt, så att inte allt blir svårt och jobbigt och tar för mycket energi. 
 
Du orkar mer än du tror! Jag trodde aldrig att jag var en sån som kunde vara aktiv 5-22 och knappt ha tid till att äta. Och det är jag nog inte egentligen, men i vissa perioder funkar det fint! Jag ser det som en utmaning, att se hur pass bra jag klarar det. Och jag blir förvånad varje gång! Förut blev jag nästan stressad av att bara veta att jag hade mycket att göra. Nu vet jag att jag överlever. Förhoppningsvis kommer det ju lugnare stunder då man kan ladda om. Man behöver ju inte lägga extra energi på att oroa sig för hur man ska klara det, det märker man. 
 
Le & skratta! Blir det en liten miss i planeringen? Kanske något extra som behöver klämmas in? Det är inte hela världen. Är bästisen i stallet? Jag lovar, ett skämt eller en glad kommentar tar ingen extra tid. När man ler och är glad så jobbar man snabbare och det går lättare. Eller, så känns det ju iallafall! Möt alla med ett leende och du får minst lika mycket tillbaka! På så sätt kan man ju ge energi till varanda också.
 
Beröm dig själv! Jag vet inte om ni tänkte på det, men i ett inlägg under Elit-tävlingarna skrev jag faktiskt på bloggen att jag tyckte att jag hade varit duktig! Och det tyckte jag verkligen. Jag klarade av en sjukt hektisk dag, och var noga med att tala om för mig själv att det var bra gjort. Prova! Man mår bra! Det finns alltid någon som jobbar hårdare, men det betyder inte att man själv inte får tycka att man är grym.
 
Träna på att koppla av. Jag vet inte om det är medfött eller att jag har fått det av att jag lyssnade mycket på avslappningsövningscd's när jag var mindre, men en sak som har hjälpt mig mycket är att jag kan koppla av när tillfälle ges. Jag kan nästan sova på beställning. Jag har en kompis som, efter att ha stressat en hel dag, gör en macka supernsnabbt på kvällen innan läggdags. Liksom speedad långt efter att det behövs. Då kanske man ska börja fundera lite, hur man ska komma ner i varv. 
 
Keep your eyes on the price! I mitt fall en karriär inom ridsport. I erat fall kanske något helt annat. Vad det än är som ni kämpar emot, fortsätt bara! Go get it!
 
 
 
 
 

What you give is what you get.

Ååh idag fick jag äntligen en lugn dag!! Gick upp 8 och morgonmockade/ promenerade/ släppte ut i hagen.. Efter lite frukost började jag fixa med hästarna och rida!
Rustica gick i skogen. Runt träd, över stockar, klättring m.m. Joggade sen på tågbanan, lösgörande arbete. Hon var fin :)
Tessan fick en långtur i regnet. Det var min tappra vän Elin och jag som gav oss ut. Det regnade konstant, men vi hade ju bestämt oss ;) Regn långt och travade mest. Hon har också en stor fux, så vi känner oss rätt snygga när vi rider bredvid varandra. Som spegelritt. Men det kanske bara är våran känsla ;)
I övrigt har jag inte gjort speciellt mycket idag.. Kvällpromenerade hästarna för en liten stund sen. Ikväll ska jag sova tidigt på riktigt... ska försöka iallafall, när man väl har tid vid att sitta vid datorn kommer jag ju på massor av grejer som man vill kolla upp! Alla andra dagar uppdaterar jag ju bara bloggen lite snabbt från mobilen innan jag slocknar.. 
Iallafall så har jag en lugn dag imorn också! Mums.
I veckan kommer nog Rocksina hit så ska jag hoppa henne lite :) Roligt!
Det här är en gammal video, när jag rider henne i en 115. Kolla in språnget på hinder nr 2 och nr 8!!!!!!!
Hjärtat ♥
 

Endless passion.

Idag har jag haft en fullsmockad dag! Men i princip bara med roliga saker! Vi hade remontlektion innan KZ. Red på stallplan och snöret var jättefin efter igår!! Fin framåtbjudning, eftergiven, balanserad...
Sen åkte vi in till KZ och provade och beställde studentmössor m.m. Jag beställde bara en mössa, är otroligt nöjd, den blir nog fin! :)
Sen var det lunch. Vi har precis bytt ställe att äta på och nu är maten supergod! Det är på hallstahammars högstadieskola. Himla bra!
Efter maten åkte vi till Västerås och bowlade och spelade squash! Det var jättekul, framför allt squashen.. Har aldrig provat det tidigare :)
Sen åkte vi hem och red. Stickan fick gå på lååång skrittur och Tessan gick på stallplan :)
På kvällen åkte vi in till Västerås och gick på bio. Paranormal Activity 4 blev det, skräckfilm alltså! Vet inte vad som var värst, filmen eller alla som skrek, men det var mysigt ändå! Var riktigt sugen på bio faktist :) efter lite snack och tvtittande på nya så ligger jag nu i sängen och ska sova. Den här helgen blir lugn, framför allt så ska jag sova igen X antal timmar..
God natt!


We'll be coming back

( Det här inlägget skulle ha publicerats igår)
De senaste dagarna har varit riktigt hektiska och långa! Det har inte funnits tid till något annat än skolan, hästarna, äta & sova i princip. Men det har gått bra! Hästarna går fint och så :)
Idag red jag alla 3. Först ut var remonten- Snöret. Vi red till galoppbanan, alla unghästarna. Syftet var bl.a. att få framåtbjudning och att hästarna skulle kunna gå både först, sist och i mitten. Dom var duktiga, även om vissa hade det lite för kul. Snöret, som är åt det sega hållet i vanliga fall, blev iallafall väldigt fin av detta! :)
Sen var det hoppträning med Rustica. Vi började med markarbetsövningar. Bockar, kunna landa i rätt galopp bl.a. Även bock innan hinder och kunna rida på fem korta eller fyra normala, ut över oxer. Där blev Stickan jättefin när jag fick ordentlig tag på galoppen! Hon hoppade till och med så att jag knappt satt kvar en gång, när jag red på fem korta men mycket aktivitet i bakbenen..
Sen hoppade vi. Studs och fyrkombination, och lite andra övningar. Stickan blev jättefin! Så himla nöjd med henne idag! Fick verkligen koll på galoppen, vilket jag tycker är svårt på henne. Hon har en väldigt stötig galopp och blir lätt spänd.. Nu blev hon lösgjord och jag kunde rida med den aktivitet jag ville osv.
Tessan var sist ut, hon gick också på galoppbanan idag! Jobbade henne i galopp och hon blev också fin! Hon tyckte att det var roligt också :) duktig!
Den var dagens ridning! :) och skolschema överhuvudtaget :)
Bra dag!
God natt!


A drop in the ocean.

Elittävlingarna är över. Det var varit långa, stressiga, roliga, lärorika och kanonbra dagar! Vi fick bl.a. In över 20.000 kr till klassen i cafet! Där jobbade vi bra :) är också sjukt inspirerad! Har sett mycket bra ridning! Längtar till nästa tävling! :)

Dagen idag började med morgonstalltjänst och därefter markarbete på Rustica för linda. Vi gjorde en övning med massor av volter och flytta undan hit och dit. Rustica blev superfin!!
Sen red jag remonten Snöret. Vi jobbade med travbommar och galoppbock. Han var duktig, lilla lurven.
På eftermiddagen var det historia, stalltjänst och därefter red jag ut Tessan med elin. Vi travade en runda och sen avslutade jag med galopp på stallplan.
Nu ligger jag i sängen. 23.40. Jag förstår inte vart tiden tar vägen?? Skulle ha sovit för längesen och hunnit med att plugga religion.. Var en sväng upp till Tessi förut och jobbade på projektarbetet, skönt att vara igång med det iallafall :)
God natt!
( vi gjorde sjuukt många toasts till cafet, upp mot 1000.. Det gällde att roa sig lite under tiden också, men det är vi ju bra på ;) )


Då var det igång!

(Det här skulle ha publicerats i torsdags) Idag har jag varit duktig. Jag har genomfört schemat jag skrev om igår med mera + flera småsaker såsom hagbyten och filmning av ekipage.
Hann inte gå banan innan klassen, men fick den väl förklarad för mig av Anna-Clara! Fick stenkoll!
Dagens höjdpunkt var då tävlandet. Red alltså 120 på Rustica, vi var felfria och kom på 12:e placering! Det är jag nöjd med! Det var 100 starter och en del minst sagt stora namn.. Det var väldigt inspirerande att rida 120 på en bana som var pimpad för Grand Prix med flera stycken duktiga proffs i samma klass! Himla roligt!
Tessan gick träning för Daniel idag, vi red en caprillibana, vilket är en bana med bomserier, cavalettis, hinder och koner. Tessan gjorde allting helt super! I framridningen varierade vi galoppsprång mellan två bockar. Tessan kunde gå på 4 och 8 varierat. Inte illa på en femåring! Så rolig att rida är hon!
Nu är klockan 22:11 och jag åt nyss middag. Nu ska jag sova! Imorn blir det att gå upp tidigt igen, rider första klassen som startar 07.00... Good naaatt!!
Våra fina unghästar på remontlektionen som jag också hann med idag, dressyrtränare Linda i förgrunden:


Långa dagar!

Imorse gick jag till stallet 05.10 för att rida innan skolan. Jag, Moa och Elin red ut i drygt en timme. Rustica fick gå då :) sen hann jag med en föreläsning om smittor för häst, några lektioner på KZ och bre en himla massa toastmackor till cafet på helgens elittävlingar innan jag longerade Tessan. Snärjde och fixade och kom in 22.10 från stallet. Då hade jag verkligen varit igång hela dagen. Har dragit på mig lite feber och sånt kul också, ganska olägligt.. Imorgon kommer bli em kaosig dag. Vi har våra vanliga lektioner, jobbar i caféet och som funktionärer i stallen och på banan. Någonstans där ska jag hinna tävla Stickan! Har också träning för Daniel med Tessan och unghästlektion för linda ( får äntligen ha remont, yeey!). Hur allt detta ska gå ihop, det märker vi :) har skrivit schema och klurat så det ska nog gå ;)
För övrigt så har Tessan haft en lugn start på veckan, efter meetinget, en lång lugn uteritt och en vilodag har det blivit. Stickan däremot har tränat järnet, markarbete för linda i måndags och hoppträning för daniel och Jens i tisdags. Kul!
Men nu måste jag sova så att jag orkar imorn. Hoppas även på ett mirakel, att jag kan bli helt frisk tills imorn :)
God natt!
Ridhuset ikväll, börjar förberedas för helgens tävlingar:


Stay hungry, stay foolish.

Tips från Jens!
Sevärd film, värd 15 minuter av eran dyrbara tid.
 

Måndagsyra.

Slutet av förra veckan rullade på, fredag- söndag var jag och tävlade i Sundsvall med Tessan! Hon gick 110, 120 & 120 och var felfri hela helgen!! Fina 5-åringen! Guld värt att jag får rida henne :) Stickan hade semester hemma istället, gick i stor hage och reds ut i skogen.
Imorse red jag dressyr för linda på henne. Lösgörande arbete, volter och skänkelvikningar, flytta hit och dit osv. Hon gick helt super! :)
Tessan skrittade jag ut på, hon får några lugna dagar nu efter den tuffa helgen. Hon visar dock inga tecken på att vara trött.. Det gäller att komma ihåg hennes ringa ålder ändå :)
För övrigt så har dagen idag varit allmänt kaos.. Tappat bort mobil, plånbok, mössa och grimskaft bl.a. Allt är tillbaka utom grimskaftet..:) vi har börjat planera för helgens elittävlingar och det blev väl lite för mycket för min lilla, lilla hjärna ;) virrig dag helt enkelt men det klarade vi ju av ändå :)
På torsdag drar det igång!


Working 9 to 5.. NOT.

Igår blev en lång dag! Gick till stallet 06.15 och fixade. Sen var det KZ och efter det ridning. Kom in från stallet 22. Sov lite på bänken i skolan så jag klarade mig :) nej då men dagen rullade på bra.
Rustica skrittade jag ut på och så longerades hon också, jag och alex hade sitsträning på lina!
Tessan skrittade också ut, i mer än en timme.
Båda hästarna har svällt lite i benen. Dom är inte ensamma om det på Strömsholm just nu.. Grovfodret är av varierande kvalitet och torrsubstans så hästarna mår inte så bra i magen.. Det kan bli så då, att dom blir svullna i benen. Då gäller det att skritta och röra på dom mycket och linda hårt på nätterna.
I förmiddags skrittade både Rustica och Tessan ut på långtur! Elin red Rustica :)
På eftermiddagen tränade Tessan. Hoppade lite lätt, en rätt låg bana. Tränade på vattenmatta med färgat vatten bl.a.- inga problem! Allt gick bra och hon var väldigt taggad :)
Nu är vi påväg med Tessan till Uppsala och Felicia! :)


Lättnad!

Äntligen! Jag fixade det där körkortet till slut! Så himla skönt att slippa åka mellan Strömsholm och körskolan i Katrineholm hela tiden! Jag hade uppskrivningen igår och uppkörningen idag. På eftermiddagarna har jag åkt till Strömsholm för att rida hästarna och fixa i stallet, sen har jag sovit hemma i molke och varit på körskolan på förmiddagarna. Igår åkte jag ju också till eskilstuna efter lunch för uppskrivningen.
De tre senaste dagarna så har hästarna jobbats:
Rustica- skrittades ut i söndags, mamma skrittade ut med henne till slottet och lite runt där. Jag red Tessan. Tog mer än en timme.
Igår klättrade hon vid åsen, hon fjck jobba på rätt bra! Jag red också över stockar och runt träd i skogen. Jag avslutade med att jogga på stallplan.
Idag galopperade jag över små stockar och bankar på bankbanan. Tränade på att ha full koll på galoppen, rakriktningen, aktiviteten osv. Det gick väldigt bra och hon tyckte att det var roligt!! Blev ett ordentligt pass.
Tessan- i söndags galopperade hon över de små stockarna, även där jobbade jag med att ha koll på galoppen och hon tyckte också att det var kul att få galoppera på lite! :)
Igår klättrade även hon på åsen! Och gick över stockar och runt träd. Avslutade med att jogga på stallplan.
Idag jobbade jag henne på tågbanan. Red över en liten bock och travbommar . Det hände väldigt mycket där nere eftersom att det byggs uteboxar inför elittävlingarna där nu. Dom höll på att bygga ihop väggarna med lyftkran mm. Dessutom stod det en hel del konstiga grejer framställda. Det blev alltså lite träning på att hon ska lyda och vara fokuserad på mig även i "osäkrare" situationer. Hon blir ju lätt tittig och spänd, men det gick bra idag. Hon litar mer på mig nu än hon har gjort, det blir ju bättre och bättre :)
Bilder från idag-


RSS 2.0