Söndag, Oktober.

Så.. Då var helgen avklarad! Idag har jag mockat 11 boxar och ridit 1 gång.. Hade gärna fått vara tvärt om! Efter morgonstalltjänsten red jag ut på Evelina. En häst som sparkas med både fram- och bakben samt bits. Eller ja, hon hotar med det iallafall. Har iallafall aldrig ridit henne innan och jag ska ha henne på programridningen i veckan. Wish me luck!
Rocksina fick lång ryckt, frisering, promenad och en stund i solariet.
För övrigt var mamma här en stund idag. Gav mig mat, tvättade min tvätt och städade mitt rum. Haha nu är det lite mer ordning i mitt liv igen :)
Imorgon börjar höstlovet för de flesta, men vi i RSG2 har istället specialvecka- en vecka med bara stall och ridning! Kommer att innehålla bl.a. banhoppning med stilbedömning och programridning. Nu kör vi!
Förra året vid den här tiden ritade vi lite på hästar och hade oss :)

Any other world.

Har helgjour i helgen och jobbar alltså i Röda! Gjorde den jobbigaste dagen idag, skönt att ha det gjort :) Red ut på Prins Aragon, som jag ska ha på banhoppningen i veckan. Vi red runt Löten och det gick bara bra, även om det kaosade lite i övriga gruppen.
Sen har jag mest bara gullat, borstat och promenerat med Rockan! Hon är så kelsjuk, går knappt att slita sig från stallet! Hon är bäst.
I veckan skulle det ha varit RS Talang, ett påhitt från kandidaterna. Surt nog så ställdes det in i sista stund eftersom att för många avanmälde sig. Hipparna accepterade däremot inte att dom hade tränat i onödan och såg till att "talangen" kom till nytta. Resultatet: http://www.hippson.se/blogs/Mariee/hp2-ar-sma-men-roliga-anda.htm
Kandidaterna själva har en blogg också:http://dressyrkandidaterna.blogg.se/ värt ett klick :)
Slut på dagens rapport, over and out!

Step by step.

Idag hade jag dressyrlektion tillsammans med Tessi på förmiddagen. Tema övergångar på rakt spår. Gick helt okej, även om jag behöver bli mycket bättre på att ge kritik! Inte enkelt med så duktiga ryttare.. :)
Idag kom the one and only Rocksina hit! Hon ska stå här över nästa vecka iallafall och på Tisdag är det återbesök på kliniken! Blir så otroligt glad av den hästen, hjärtat :) Har pysslat med henne och promenerat och sett till att hon har det så bra det bara går! :)

Success.

Riktigt lugn dag. Har hoppat tempohoppning på Prins Aragorn, vi fick känna på hur olika tempon kändes. Först skulle vi rida 60 m på 12 sekunder, alltså 300 meters tempo. Sen red vi en bana på 320 meter och så skulle vi rida den så nära en minut som möjligt. Alltså 320 meters tempo. Höjde sen och gjorde samma sak igen, höll samma tempo. Jag lyckades faktiskt pricka in exakt en minut en gång! Kan säga att jag har vunnit tempohoppning på Strömsholm nu! Typ.... Iallafall, vi hade också prov i Häst- och stallskötsel. Gick rätt bra tror jag :) Dessutom så bjöds det på tårta på Knytpunkten nu på eftermiddagen för alla som var med och hjälpte till på Elittävlingarna! :) Trevligt! Sen var min dag slut. Ingen häst att ta hand om- tomt! Jaja, imorn kommer Rockan hit :) Nu ska jag gra något som jag aldrig har tid med annars- jag ska kolla på film!! Bridesmaids blir det :) Hörs!

Breath in, breath out.

Om förra veckan var kaotisk så är denna vecka otroligt lugn. Har inga stalltjänster i Röda och bara två i Gäst. Ett prov, Jensträning men inte så mycket i övrigt. Pyret åkte hem idag för veterinärbesiktning och jag blev utan häst.  Skulle vilja få lite ordning på mitt liv snart! Och kanske även bloggen haha :)
Red iallafall dressyr på Qubik idag, tränade på ett dressyrprogram som vi ska rida på specialveckan som är nästa vecka! :) Nej, nu ska jag sova. Prov i Häst- och stallskötsel imorn bl.a.
G'night!

Just smile back.

Förra veckan var kaos! Verkligen! Gjorde inget att jag inte hade någon dator för jag hade ändå aldrig hunnit sitta vid den. Har känt på ketchup-effekten for real nu! För att gör en lång historia kort:
- Jag var dagelev, dvs hade alla stalltjänster och fodringar i Röda stallet.
- Hade tre stalltjänster i gäst, vilket är max antal.
- Jensträning
- Tre prov
- Två inlämningar
- Jobbat på gymnasiemässa
- Jobbat i caféet på Elit-tävlingarna
- Skola, med allt vad det innebär
Kan säga att det var stressigt! Mat och sömn kom liksom i andra hand! På helgen kollade jag på Elittävlingarna och åkte även till Uppsala, där Lova bor, över lördagsnatten. Har iallafall haft väldigt roligt och jag har lärt mig massor den här veckan! Sett massor av hoppning och duktiga ryttare.
Nu har jag iallafall datorn här så jag ska försöka blogga lite i veckan.
Höörs jao!

Krångel igen!

Var hemma i helgen och glömde datan där! Så blir lite sådär med bloggande den här veckan. I fredags red jag i vart fall i röda och gjorde mest en övning där man rider i en fyrkant och gör bakdelsvändningar i hörnen. På sidorna rider man på ordentlig frammåt för att sen samla ihop inför nästa hörn. Red i alla gå farter och pyret blev superfin! Hade också undervisninsmetodik i stallet innan jag åkte hem. Hade en ra helg som avslutades med tävling. Kom då 5a i första klassen och ramlade av i andra..! Fast hakar inte upp mig på det speciellt mycket eftersom att hästen kändes fin! Idag var det KZ och prov. Har dessutom dragit på mig jordens värsta förkylning typ i helgen och mår obra! Dessutom har jag en riktigt tuff vecka framför mig då jag är dagelev dvs har alla stalltjänster och fodringar i röda, har 3 stalltjänster i gäststallet, jensträning, gymnasiemässa, 3 prov mm. Men klarar det nog :) nu ska jag plugga till svenskaprovet som är imorn. Wish me luck! Pussssss

Oh happy days!

Idag lyckades jag med att tappa bort mobilen under ridningen på morgonen. På kvällen återfanns den i ridhusunderlaget hel och fullt fungerande, trots att väldigt många har ridit där mellan. Men shiet vad jobbigt det är att tappa bort viktiga saker!! Kaos!
Iallafall så var lektionen på morgonen hoppning i Nya ridhuset. Tränade på rytmen den här gången också. Förra veckan hade vi ju galoppbommar fram till hindren för att känna rytmen. Den här gången var det en liten bock där första bommen låg förra veckan, men sen var det bara koner som markerade vart sprången skulle ligga fram till hindret. Jag hade Silas, en stor häst som har gått 1.50 hoppning. Han är dock inte enkel alls. Han blir väldigt stel och hög i nacken samtidigt som han alltid försöker svänga ut med bogen eller nåt bakben. Det är lite som att styra runt en finlandsfärja i början ;) Det gick iallafall väldigt bra till slut och han blev riktigt mjuk och fin. Fick också ett fint stöd på bettet och han sökte sig neråt frammåt. Så som det ska vara. Jätteroligt!
Pyret gick det också bra med idag! Red på Tågbanan och tränade småhinder. Ett kryss, en sockerbitscavaletti och två lådor. Hade också travbommar för att känna att traven funkade. Idag var hon riktigt fin för skänkeln och hon lyssnade frammåt sådär kvickt och ordentligt som jag vill! Nu kunde jag börja tänka mer att hon ska samla ihop sig när jag sitter till. Gjorde många galopp-halt övergångar för sitsen och berömde massor när hon gjorde rätt. Jag gjorde det på rakt spår och försökte att inte ta något för handen. Övergången upp till galopp igen gjorde jag via skritt och trav då jag tycker att jag känner bättre då att jag har ett ärligt stöd och att hon är ärligt framme för skänkeln. Annars får hon gärna en kort men oaktiv galopp i början. Tycker också att det blir mer harmoniskt. Tränade på att hon ska ha en stor, kraftfull galopp och sen mot "hindret" ska jag kunna sitta till och känna bakbenen utan att hon blir för kort i galoppen. Då får jag väldigt fin balans och ett runt språng.
Nöjde mig där idag. Hon blev spänd i början eftersom att det blåste och hände en hel del runtom. Det var bra att träna på att hon ska lyssna på mig istället. När hon hade blivit varm så brydde hon sig inte om något annat längre. Bra att träna i lite svårare miljöer inför tävling :)
För övrigt så var det dressyrtävling här idag på eftermiddagen. Medelsvåra klasser och fina hästar! RS ryttarna gjorde riktigt bra ifrån sig med fina skolhästar!  :)
Nu ska jag duscha, sen väntar sängen. Blev lite sent då jag & Tessi förberedde en dressyrlektion som vi ska hålla nästa fredag.
God natt! / Sofia och hennes mobil!

Clinic med Hans Horn och Jens Fredricsson.

Dom här två dagarna med Hans har varit väldigt inspirerande och bra! Han menar ju, som alla andra, att grunderna är allt! Ska försöka skriva ihop lite av det han sa, även om det såklart blir mycket tydligare när man får se hästar och ryttare på banan som visar vad han menar. Hoppas att det inte blir alltför otydligt ändå.
I uppvärmningen är han noga med att man ska låta hästen trava ovh galoppera igång ordentligt genom hela kroppen innan man kräver något av den. Kräver man att den ska prestrera i början så blir den spänd och de kan ändå inte göra rätt förns den är helt igång i musklerna. Man känner när hästen tar stöd på bettet och använder hela kroppen för att ta sig frammåt, då är det dags att gradvis kräva lite mer. Då kan man börja ställa och böja och göra tempoväxlingar. I tempoväxlingarna är det viktigt att bakbenen alltid är aktiva, i lägre tempo är det lätt att bakbenen förlorar aktiviteten, men när man kortar steget ska det verkligen kännas att det man förlorar i längd får man igen i höjd. Det är också viktigt att man tidigt känner att hästen tar lika mycket stöd på båda tyglarna och inte lutar sig mot någon skänkel. Den ska alltid gå undan för skänkeln och inte gå emot den. Efter ett tag börjar man med slutor och liknande. Det är viktigt att ge hästen tid och inte stressa. Det är också viktigt att man alltid känner att hästen rör sig genom hela kroppen och inte i "två delar" dvs framdelen och bakdelen rör sig osammanhängande. Om hästen byter galopp med frambenen innan bakbenen så är det ett tecken på att just detta inte funkar. Innan ett galoppombyte flyttar man lite undan innerskänkel och ser till att hästen inte tränger inåt eller utåt.
Även om allt handlar om grunder så är precisionen otroligt viktig. Det är nogrannheten i det vardagliga arbetet och hur nogrann man är med att träna på detaljerna som avgör hur bra helheten blir och vad man prestrerar inne på banan.
Hans tycker att man alltid ska stega linjer på en bana, även om det är upp mot 10 språng mellan. Då har man bra koll på vad man har för galopp runt hela banan. Han tycker också att man ska undvika att göra övergångar mellan galopp och skritt för mycket, det är bättre och naturligare för hästen att trava några steg mellan. Då är det också lättare att fortsätta hålla rörelsen frammåt.
Han pratade också en del om sitsen, att skänklarna ska ligga avslappnat och intill sidorna och att man ska sitta mitt i sadeln. Han tycker också att det är väldigt viktigt att hästen hoppar mitt över hindret. Drar den åt något håll så får man problem på vägarna mellan, svårt med distanserna osv. Han använde gärna marklinjer för att underlätta för hästen för att den ska få bra språng. Att jobba för länge och för hårt är sämre än att jobba för lätt så han var noga med att sluta när det gick bättre. Det behöver inte bli oerfekt just det här passet. Man måste tänka långsiktigt. Han tyckte också att man inte ska traggla samma övning hela tiden. Gör den tills det blir en liten förbättring, gör sen något annat en stund och prova igen lite senare. Då har det ofta blivit ännu bättre.
Vad gäller hästarnas kropp så tycker han bättre om lite långa hästar då de har lättare för att stretcha ut över långa oxrar och liknande och kortare hästar har ofta lite sämre scoop. Galoppen vill man nuförtiden inte ha så stor och luftig som man ville förr då det ger problem i en bana. En alltför stor och rund galopp tar längre tid och det är svårare att få bra distanser mellan hindren.
Han gick hela tiden tillbaka till grunderna, hästen måste alltid vara framför dig och framme för skänkeln. Den ska också samla sig enkelt när du sitter tillbaka den.
Man ska ta vara på hästens psyke. Håll den motiverad och låt den känna sig duktig då och då. Men man ska inte hjälpa den för mycket med distanserna till hindret, låt den tänka lite själv. Får den alltid perfekta förutsättningar så blir det till slut tråkigt. Den måste vilja hjälpa dig. I en omhoppning till exempel så måste man chansa och då kan skillnaden mellan att vinna eller förlora avgöras av hur din häst hjälper dig. Det måste hela tiden finnas ett samspel.
Ja, det var väl ungefär allt. Hoppas att ni förstog nånting! :) Red gjorde Jens, Anna-Clara Pettersson och Daniel Svensson. Alltså nästan alla våra hopptränare. Jens hade två hästar, en lite yngre och en mer färdig häst.
Kort och gott så blev det en superkväll  som avslutades med fika i rödas källare :)

So we talked all night about the rest of our lives...

Idag var det alltså stalldag. Dressyrade för Linda på Levado och satn vad man får jobba! Innerskänkeln riktigt ordentligt och lätt i vänsterhanden framförallt, dessutom får man aldrig tappa sitsen och hållningen. Han blev till slut riktigt fin. Jobbade med övergångar och halvhalter på en åtta, vilket är super för alla hästar. Det kan man aldrig träna för mycket på!
Pyret red jag ut mot Hultet med Elin och Affe i solen. När solen försvann så blev det riktigt kallt, så vi frös på vägen hem. Senare klädde Elin på sig och det slutade såhär:
En något osmidigare Elin..
För övrigt hittade jag detta fina meddelandet på tavlan i stallet, misstänker Linnea av sannolika skäl ;)
Ni behöver inte oroa er, det är inte jag som har skrivit.. Tror Linnea har tillfällig sinnesförvirring, eller så gillar hon helt enkelt mitt förnamn :)
På kvällen var det clinic för Hans Horn och Jens här i Röda ridhuset. Skriver om det i separat inlägg :)

Tonight I'm falling and I can't get up. I need your loving hands to come and pick me up.

Idag var jag på KZ på förmiddagen. Men den här veckan händer det grejer här på Strömsholm. Hans Horn gästar RS och håller träningar så det är landslagsryttare och allt möjligt överallt! Tittade på hans träningar från strax efter 13, då han började, till 19.45, då han slutade. Full av inspiration och med många grymma citat i huvet gick jag ner och red Pyret. Gick hur bra som helst idag! Började med att bara låta henne komma igång i hela kroppen och trava ganska lång och låg i ett rätt högt tempo, såg till att hon gick fram ordentligt och klev på. Gradvis började jag sen ställa och böja mer och så småningom sätta mer tryck och ta upp formen mer. Funkade väldigt bra! Det är ingen idé att försöka kräva prestationer av hästen direkt, eftersom att man ändå inte får ut något utav det förns hästen är riktigt varm och igång i musklerna. Idag fick jag bl.a. en riktig ljusglimt i galoppen när hon var riktigt framme för skänkeln, kunde få henne att verkligen sätta under sig bakbenen och gå i en hög form, för att i nästa sekund nästan hoppa fram och öka maximalt för skänkeln, då fick hon en stor galopp men hade fortfarande bakbenen med sig. Precis som jag vill ha det. Det är det jag jobbar för. Jobbar ju också mycket med liksidigheten, att hon ska ta mer stöd på högertygeln och bli lite lättare på vänster, eftersom att hon gärna gör precis tvärtom. Det är så himla roligt att få prova själv och faktiskt hitta sånahär grejer som man sen kan förbättra, väldigt utvecklande.
Ja det var väl min dag ungefär. Nu ska jag lägga mig och läsa Ridlära av Bo Tibblin. Jag har lånat den av Tessi och den verkar väldigt bra!
G'night ppl!

Set fire to the rain.

Äntligen fungerar både internet och mobil igen!
Förra veckan tränade jag ju då för Jens för första gången och det var riktigt kul! Det gick riktigt bra i uppvärmningen när vi lösgjorde bogarna med en övning. I hoppningen behver jag ju fortfarande träna på att kunna hålla en engagerad galopp i högt tempo. Tycker dock att det går bättre och bättre.
Resten av veckan flöt på som vanligt med roliga träningar i både hoppning och dressyr på skolhästar samt trimning och uteritter med Pyret. I helgen var jag i Karlstad och firade pappa som fyllde 50. Nu är jag tillbaka igen och idag var jag på KZ. Hade Beep-test och Step-test nummer två och båda var ganska mycket sämre än sist, trots att jag har tränat mycekt mer efter det. Kan bero på antingen att vi inte värmde upp innan utan Beep-testet blev våran uppvärmning.. Eller så har jag helt enkelt någon infektion i kroppen som gör att jag inte riktigt är på topp. Jaja tänker inte hänga upp mig så mycket på det, jag känner ju att jag har fått bättre kondition och styrka och det är det som räknas.
Nu på kvällen red jag i Röda Ridhuset och tog hjälp av en bock för att kontrollera galoppen. Det gick hyffsat bra idag men jag vågar inte riktigt lite på det jag känner, blir så osäker på mig själv. Mend et är samtidigt väldigt nyttigt att få prova sig fram själv och upptäcka saker. Bra med stora speglar i ridhuset! Har till exempel märkt att Pyret gärna fattar galopp med innerbakbenet lite innanför spåret om man inte är med och passar det. Jobbar också massor med tempoväxlingar och rider en hel del utan stigbyglar. Flyttar för skänklarna och försöker hålla takten och rytmen. Ska nog försöka ta någon dressyrlektion med henne snart. Behöver nog det.
Anyway, nu ska jag skriva en utvärdering på en träningsdagbok som jag har skrivit i 7 veckor, sen ska jag sova.
Hörs!

Karma comes back arroud.

Igår avslutade vi dagen med backträning. Springa upp och ner på olika sätt i en skidbacke. Hehe kult! Vi körde järnet och jag och tessi ruschade hela backen upp det sista vi gjorde. Eller ja, vi ruschade i början men i slutet gick det ju kanske inte såå fort.. :) 202 i puls ;)

Pyret vilade igår. Jag glömmer så lätt bort att låta hästarna vila ibland, men igår kom vi hem så sent så det passade ju bra. Idag ska jag äntligen träna för Jens med Pyret. Men innan dess är det några lektioner kvar här på KZ.

Kommer dock inte att kunna skriva något efter eftersom att jag inte har internet förns i helgen. Men då så! Tills dess: Ingen som vill sponsra mig med ett mobilt bredband? Ingen? Åh...

Hörs i helgen dååå :)

Dimmig morgon i helgen

Jossan gjorde en lite annorlunda sökning... Varför kanske ni får se längre fram :)

 


Shit happens liksom.

Har haft brist på internet, eller typ inget alls, sen i torsdags så ja, har ju inte kunnat blogga nåt. Har iallafall skrivit varje dag ändå. Någon som orkar läsa kanske? :)

Träningen med Pyret i onsdags blev en riktigt givande träning. Jag tyckte att det var svårt att hålla balans i henne i högre tempo, vill ha den där riktigt engagerade galoppen, som jag får ibland, hela tiden. När hon är framme för skänkeln och har tryck i galoppen. Ville verkligen lära mig att förstå hur jag ska göra och när för att få den känslan. Frågade Anna-Clara tusen frågor och hon svarade tills hon sa åt mig att sluta tänka så mycket och känna efter och rida på känsla istället för att hon ska stå och säga exakt hur jag ska göra och när, eftersom att det är omöjligt. Det beror helt på situation och hur hon reagerar, något som bara jag kan känna. Lite håll käften och rid helt enkelt. Och det där är så typiskt mig, vill att det ska finnas ett system som fungerar hela tiden, i alla situationer och helst på alla hästar också. Något sånt system finns inte. Jag måste släppa kontrollbehovet lite och helt enkelt känna efter och våga göra fel. När jag gjorde det gick det så mycket bättre. Det är fortfarande svårt men jag måste acceptera att det inte kan gå perfekt från början. Det är en ny häst för mig och jag är ju åtminstone på rätt väg, jag vet vart jag vill ha henne. Och egentligen är hon ingen svår häst alls. Hon ställer alltid upp och hoppar i alla lägen, dessutom är hon väldigt välriden så sämre kan man ju ha det. Måste bara låta detta ta lite tid och inte stressa upp mig så på detaljer. I det stora hela gick det ju riktigt bra.

Stabilt psyke jag har alltså, not! Fast för lite mindre än ett år sen så grina jag ju typ på varje jens-träning. Haha det kanske är lite bättre nu i alla fall..

 

Fredag

 

Ännu en dag med sol och värme, bara att njuta. Red dressyr på Qubik på förmiddagen, den hästen jag red i onsdags. Gick väldigt bra, även fast det inte var någon riktig lektion. Det var Undervisningsmetodik, då vi håller lektion för varandra. Syftet med det är att lära oss hur man håller en lektion, alltså är det mindre fokus på oss som rider. Men alla timmar i sadeln är ju bra J Idag var det i alla fall Moa och Sabrina som gav en lektion i renodling av hjälperna. Det gjorde dom jättebra. Nästa vecka ska jag och Sarah ha hopplektion, travhoppning är ämnet då. Spännande, det är så sjukt mycket man måste tänka på ska ni veta! Allt man säger, hur och vart man står, hur man säger allting, övningen, säkerheten, tiden.. the list goes on.

På eftermiddagen red jag Pyret i solen på stallplan. Det gick också bra, börjar hitta hur jag ska göra mer och mer. Idag red jag massor med tempoväxlingar, och kände efter att hon alltid spårade. Det är faktiskt riktigt lätt att känna det på henne. Red också förvänd galopp och tränade galoppombyten. Hon blev riktigt fin efter den förvända galoppen! På tisdag ska jag äntligen rida för jens, det är inte inställt den här gången ;) Ser fram emot det! Han kommer att ta tag i problemen med den stora rösten, det vet jag. En träning för Jens är effektivare än en träning för de flesta andra tränare. I helgen har jag stalltjänst, så jag kommer vara i stallet heela dagarna. Ikväll har jag kvällsfodring, och efter det är det bio på Knytpunkten. Filmen är ”Ryttare i blått”, en mördar- och detektivfilm som utspelar sig här på Strömsholm under 50-talet. När Armén hade rid- och körskola här. Kul att se hur det såg ut då!

Nu ska jag till Gula Hästen med Moa och köpa godis J xoxo

 

Lördag

 

Idag har det varit full fart! Dagen började med stalltjänst och ridning i Röda stallet. Red ut till slottet och galoppbanan på Qubik. Det var varit riktigt fint väder idag också, sol och varmt, så det var hur fint som helst vid slottet. På morgonen under stalltjänsten var det också tjock dimma, härligt!

Efter stalltjänsten red jag Love, Hannas häst som jag har hand om över helgen, hon är hemma. Red fram, sen red Evelina, en superduktig kandidat. I slutet red jag och hon kollade. Gav mig massor av bra tips och det va riktigt kul.

Red också Pyret. Först skrittade jag på Åsen och klättrade i backarna där. Sen gick jag ner på Tågbanan och galopperade lite, men det blev inte så länge eftersom att hon skulle ha en lite lugnare dag. Gick i alla fall bara bra idag.

På kvällen drog Moa och jag till Mickis som har lägenhet i Strömsvik. Blev en kväll med mycket prat och skratt, godis och lite tv också ;) Blev dock ganska sent hehe..

 

Söndag.

 

Idag hade jag mest jobb av helgdagarna. Har i alla fall hunnit med att rida ut på skolhästen Corazon och så har jag trimmat Pyret ordentligt på Tågbanan. Gick jättebra och jag lyckades få fatt på galoppen. Lyckades ha ökad galopp med tryck i. Använde bommar för att kontrollera att känslan var rätt. Hade också upphöjda travbommar där hon fick sträcka lite på sig. Försökte också få henne att vila lite på steget. Hon blev riktigt fin till slut.


RSS 2.0